“Her yerde bir evin olsun”….  

Eskilerin kullandığı günümüzde anlamı yitse de önemi hiç yitmeyen bir çok söz var.  

 “Her yerde bir evin olsun”….  

Bu söz gençken ve günümüzde bizde o kadar param olsa Türkiye’ de kalır mıyım cümlesi ile aynı yerde kullanılırken zamanla, işin aslını anlamaya başlıyoruz.  

Ve her yerde bir ev yani her yerde bir dost itibar, güvenilirlik, etik, dürüstlük, ahlak, onur, şeref, haysiyet hatta adalet gibi günümüzde sadece bilinen anlamını oldukça yitirmişSão Tomé ve Príncipe ülkesinin Dobra adıyla bilinen LİRASI’ ndan bile daha az değerli bir hale geldi maalesef.  

Hayatımda yaptığım tüm işlerde örnek kılavuz aldığım iki cümleden birisidir. “Her yerde bir evin olsun”. Bilmeyenler için Lisedeki Yarbay Öğretmenimin sürekli söylediği her sakallıyı deden zannetme sözü de her zaman aklımda ve bana yol gösterici bir noktadır. 

Hem bireysel hayatımızda özel ilişkilerimizde ki günümüzde çamur at izi kalsın politikası ile şekillenen mega şehrin kaba dünyasında, hem de kurumsal iş yaşamında itibar kelimesi içi boşaltılmış anlamını yitirmiş, ne için olduğu ne işe yaradığı amacından yolundan sapmış olsa da oldukça iyi bir zirvede kendisine rüzgarlı tepelerde tribün misali elektrik ürettirecek kadar anlam ifade ediyor.  

İşletmelerde kurumsal itibar nedir ?  

Basit anlamda itibar Türkçemizde ulu bir isim olmasının yanı sıra, saygı duyulan, güvenilen, değerli bulunan anlamları taşımaktadır. İş dünyasında ise prestij kelimesi kullanılarak daha havalı anlatılır. Halbuki olması gereken şeylerin bir araya gelerek harmanlanmasıdır.  

Kurumsal itibar ise, maddenin plazma halini andıran elle tutulamayan değerlerin, takdir edilmesi ile beğenilmesidir. Örneğin, bir pazarlama kavramı açısından yorumladığım okul bakım tamirat veya sosyal yardımlar yapan şirketler bu kapsamda sayılır.  

Pazarlama faaliyeti olarak ifade ettim ki, söz konusu bölge ve işte kuruluş adı ister istemez reklamını yapmış ve rakip firmaya bir çelme takmış oluyor. Arka planı bu şekilde olan “Neo Trend” pazarlama hareketlerinin bölgesel satın almada artık ciddi etkileri olmuştur.  

Ve hedef kitle artık ticari kargı değil, olduğu kadar etik değerlerde mantık biz buradan alışveriş yapalım da başka yerlere de yardım yapabilsinler durumuna doğru ilerler.  

Kurumsal itibar stratejik bir güçtür. Devletler arası hukukta Rusya gibi olursunuz.  

Size kimse parmakta sallayamaz itirazda edemez. Kafası mı bozuldu “KİM” bir füze sallar anlamazsınız bile.  

İşte kurumsal itibar böyle bir şeydir. Bu seviyeye gelebilmek çok uzun süreç ve zahmetler ile olurken, kaybetmek çok kolaydır.  

Kurumsal imajınız varsa, müşteriler tereddütsüz sizi tercih eder. 

Kurumsal itibarınız varsa, en iyi nitelikteki personeller sizde çalışmak için istekli olur. 

Kurumsal itibarınız varsa, yaptığınız işleri çok sorgulayan olmaz, yaptığınız iş kötü sonuçlara yol açsa dahi bir hikmetiniz vardır.  

Kurumsal itibarınız varsa, her krizi en az masraf ve sürede atlatırsınız. 

Kurumsal itibarınız varsa, finans kuruluşlarından düşük faizli kredi çekebilir, sektörde pazarın nasıl çevrileceğine yön verebilirsiniz. 

Kurumsal itibarınız varsa, eksik veya hatalı bir hizmetiniz olsa bile müşterinizin bunu unutması çok uzun sürmüyor. 

Kurumsal itibarınız varsa,  yatırımcı da kamuoyu da size sonsuz güvenir. Örneğin, Çiftlik Bank.  

Kurumsal itibarınız varsa, basında yeni açılan pazar yerinizin ilanını neredeyse para ödemeden haber yaptırabilirsiniz.  

Kurumsal itibarınız varsa, tüm kamu ve özel sektörde uzun sürebilecek işleriniz dahi bürokrasiye takılmadan kısa sürede çözülür.  

Kurumsal itibarınız varsa, çalışma arkadaşlarınız sizin şirketinizde çalıştığına dair kartını gittiği her ortamda yakasından çıkarmaz.  

Kurumsal itibarınız varsa, üniversite öğrencilerinin staj ve çalışmak için listesinde ilk 3’ te yer alırsınız. 

Kurumsal itibarınız varsa, tüm paydaşlarınız siz şartları kötüleştirseniz ödeme sürelerini uzatsanız dahi sizinle çalışmaya devam etmek istemesi hatta konsinye ürün vermeye istekli olmasıdır.   

Özetle kurumsal itibarınız varsa, başka hiçbir şeyiniz olmasa da bunun hiçbir önemi yoktur.  

Yazımızın başında “Her yerde bir evin olsun”. Sözüyle başlamıştık. Her yerde evinizin olmasının itibar ile olabildiğini hem bireysel hem de kurumsal olarak özel ve genel anlamda tanımladıktan sonra, varlığında anlamı değeri bilinmeyen yokluğunda Ankara’ da ki Dayınızın bile size fayda edemediği itibarın kaybedilmesinden bahsedelim. , 

Yukarıda yazdığım tüm yazının silinmesi olarak kısasa özetleyebiliriz.  

Bir yanıt yazın