Basit lakin, hayatımda kalıcı etkiler yapan minik hatalar her daim benim için pişmanlıktan öte, doğru sonuca ulaşmadan önceki denemeler olarak yer alıyorlar. Bunların pek çoğunu iş arama süreçlerimde uygulayarak sonraki dersleri size aktarmama vesile olmalarını sağladım. İşletmelerde çeşitli isimler de yer alsa da + değer isimli bir kavram var. Bunun bilinen adı “iş geliştirme ve iş yönetimi” olarak adlandırılıyor. Değer vermek bir insanda işe yaramaz, geri kalan her yerde önemlidir. İşte bu + değer de iş geliştirme ve işin başarıya ulaştırılmasında şef garson vazifesi görmektedir. Ek bilgilendirmenin ardından iş ararken bize + değer sağlayacak olan etmenleri kısaca özetleyelim.
Uygulamalı profesyonelleşen kurumlar, yazılı özgeçmişe sadece sanalda önem veriyorlar. Eğer bizzat sahada iş aranır metodumla doğru noktadan iş taarruz’ u yaparsanız çoğu işletme olaya yemişim özgeçmişini kendisi burada uygular başarabildiği ölçüde imkan veririm diyebiliyor. Tabii bunun çok iyi yerlerde staj yapmadan gelebileceğiniz bir basamak olmadığını hatırlatmayı kendime vazife ediniyorum.
- Özgeçmişin adında olduğu gibi öz yani kısa ve net bir o kadar da basit olmalı. Özgeçmişinde kız arkadaşınla beraber çekilmiş resmi veya tatilde üstü çıplak fotoğrafını değil. Toplum içerisinde vesikalık adıyla bilinen fotoğrafına yer ver.
- Az kelime çok iş, işverenin temel sloganıdır. Özgeçmişinde böyle olmalı. Eğer, seni tanımak istiyorlar ise, sende onlarla çalışmayı arzuluyor isen, seni davet ettiklerinde meramını uygun dille anlatırsın.
- Geçen hafta yazılarımı yazarken, bir arkadaşım bir tanıdığının özgeçmişinden övgüyle bahsedince merak ederek inceledim. Vesikalığı, yazı fontu vs. her şey on numara ben buradayım diyor. Ama dikkatimi bir iş arama sitesinden indirerek gönderilen koskoca filigrana sahip oldukça teferruatlı bir özünü gelmişini geçmişini anlattığı, yakın arkadaş çevresini de arada eklediği bir özgeçmiş dosyası ile dedim ki tamam her şey on numara fakat 11. numara eksik, kendisini arayarak biraz sohbet etmek istedim. Okulunu derece ile bitirmiş, bölüm birincisi lakin, hiç staj veya iş geçmişi sosyal beceri sayılabilecek ofis programları yeterliliği ve iletişim kurma yeteneği sizlere ömür. Kendisine iş arama sürecinde başarılar dileyerek telefonu kapadım.
- Eski tip özgeçmiş modellemelerinde hobiler diye bir kelime yazar farklı olacağım diye Müjde AR rolüne bürünmeyin. Bende bunu hep boş bırakırdım. Çünkü, onu Saç jölesi markası sanıp hobim yok derdim. İlk iş arama deneyimlerimde on defa yapmışlığım vardır. Sonradan bunun gereksiz bir ifade olduğunu düşünüp sadeleştirme kapsamında pek çok gereksiz bilgiyi özgeçmişimde yazmamaya karar verdim. Ardından ilginç tesadüftür ki ilk iş görüşmemde iş sahibi oldum. Bu hobiler tuzak sorudur. Sizi merak ediyorlarsa çağırsınlar sözlü olarak kendinizi anlatın. Eğer sizi konuşarak çözümleyemeyen biri ile görüşme gerçekleşiyorsa zaten o işletme size göre değildir.
- Eğer yine de bir şeyler yazmak istiyorsan eğitim ve staj varsa da iş tecrübelerini kısa öz anlaşılır ve tarihleriyle, en altta da referans bölümüne o işletmelerdeki yöneticilerini referans edebileceğin şekilde yazman gerektiğini unutma. Yazamıyorsan staj döneminden ve öğretmenlerini yazabilirsin.
- Her iş bir özgeçmiş demektir. Üniversiteden mezun oldun, stajlarını da tamamladın, iyi gidiyorsun fakat ulusal ve uluslararası başvurabileceğin tüm işletmeler tek bir iş yapmıyorlar. Makine mühendisi olan bir arkadaşımız İETT’ de de çalışabilir, iplik üretim veya otomobil fabrikasında da ortada özüne sığacak bir geçmişin varsa, işine yönelikte bir geçmişin olmalı işine ve amacına hitap eden işletmeye özel bir tasarım ve de bilgiler içermelisin. Bir şirkette üretim mühendisliği ilanına başvururken ötekinde kalite kontrol mühendisi olmayı düşünüyorsan, her şirkete özel ve pozisyona uygun başvuru yapman gerekiyor. Unutma başvurduğun pozisyon her ne ise, o pozisyona en uygun aday sensin. Bunu önce senin kabul etmen gerekiyor.
- “Herkesin bir derdi var durur içerisinde” diyor Volkan Konak, aslında o dert bir hikayedir. İşte senin kısa ve net geçmişin senin hikayeni amaçlarını gelecek hedeflerini anlatmalı ve görüştüğün işe alım yetkilisini etkilemelisin. Gelecekteki hedeflerini “Ret Bull” içmeden kanatlanmadan ayakların yere basarak, her tecrübene eşit yer ayırarak anlatmalısın.
- Özgeçmişin kuşe kağıda basılı olmasa da görselliği çok önemli, okunaklı ve göze hoş gelen bir o kadar da yalın olmalı. Farkını yansıtıp buradayım derken, içeriğin çok iyi olsa bile doğru sunamazsan amacına ulaşamazsın.
- Oldu da bitti Maşallah ile olmuyor bu işler, yaptık bitti de olmuyor daima ilerlemeli ve yeni bilgiler ile güncellenirken, özgeçmişini’ de zenginleştirmelisin. Bunların yanı sıra hedef ve amaçlarına yönelik eğitimler ve kişisel ihtisaslaşma seni diğer adaylardan farklılaştıracaktır.
Yazının Sözü Uygulaması :
Madeni aramayı bilmeyen madenciye de denk gelse anlam ifade etmez. Önemli olan cevheri iyi tanımak ve bu cevheri işlemeyi bilmektir.