İSTİFA ETMEYE KARAR VERMEK !

Hayatımda iki defa yaptığım ve gerçekten doğru bir karar vermişim dediğim % 100 riskli bir manevra, işten ayrılmak ve yeni bir iş arayışına yönelmek. Merakınızı anlıyor ve sebebini söylüyorum. Her iki istifamda da artık çalıştığım işin bana yeni bir şey  öğretmekten öte, benim için ızdırap haline dönüştüğünü fark ettiğim, keyif alamadığım bir duruma dönüştüğü anda devam edemeyeceğime emin olarak, istifamı verdim. İstifa etmek dahi, başlı başına bir iş sayılmalıdır. Bu yazımda size istifa öncesi iyi düşünmeni ve yangından mal kaçırıyormuş gibi adım atmamanı önererek başlıyorum. İstifa etmeden önce atman gereken birkaç adımı hatırlatmak istiyorum. 

1-  İhbar, kıdem ve işletmeye göre alabileceğin tüm tazminatlarını düşün. Ancak tazminat alacağım diye düşünüp mutlu olmadığın bir yerde kalmak zorunda da değilsin. (Unutmadan istifa edeceğini istisnai durumlar harici, en az 15 gün önceden işyerine bildirmen gerekiyor yoksa işyerin belki tazminat ödemez ama sen ödemek zorunda kalabilirsin.)

2-Bırak başkalarını da öncelikle kendine nedenlerini açıkla, başkalarına ateş yakıcıdır dersin de yanıcı olduğunu bildikleri halde elini sokmanı beklerler. Sana akıl verir kendileri kaybolurlar.  

3- Önündeki seçenekleri düşündüğünde istifa etmek ya da bu duruma katlanmak dışında bir şey göremediğinde, başka bir seçenek olan departman değiştirmek veya şube değişikliği gibi seçenekler aklımıza gelmez. Ama bunlarında varlığı çözümde etki gösterebilir.  

4-İstifa etmek istemenin genellikle birden fazla sebebi olabilir. Bir arkadaşım eski kız arkadaşı ile aynı şirkette çalışmış, o ayrıldıktan sonra anıları tazelendiği için çalıştığı kurumda çok iyi düzeyde olmasına rağmen istifa etmeyi düşünüyor. Tüm nedenleri düşünüp tartıp bir de üstüne yazarak netleştirdiysen ve eksiler artılardan fazla ise güneye doğru uçma zamanın gelmiş demektir. 

5-Herkesten önce kendine dürüst ol, bu geçici bir iş stresi mi yoksa kalıcı psikolojik ve kariyer etkileri olabilecek bir süreç haline mi dönüştü ?  

6- Her zaman B Planın olsun. Gerçi Z ve X planlarını her daim hazır tutan biri olarak bunu dememin ne kadar anlamlı olduğu düşünülür bir hamle olsa gerek. Bir iş bulmak yada işi bırakmak her zaman çözüm değil bunu bilmelisiniz. Bazen kendi işinizi de kurabilir krizleri fırsata dönüştürebilirsiniz. Eski bir yöneticim işinden ayrılıp elektronik sıgaralar için likit adı verilen malzemeyi üretimine başlamıştı. 

7- Eksikliklerini fark et ve eksik olan yapboz parçalarını yerlerine oturtmak için adım at. BLOG yazmak için bilgisayar klavyesini etkin ve verimli kullanmaya başlayabilirsin. Bunu yapabilmek için hangi kurslar ve çeşitli bilgisayar programlarını kullanman gerektiğini biliyor musun ?  .Çalışmak istediğin pozisyon için hangi eğitimleri alman gerektiği ve bunlara ayırman gereken zamanı kapsamlı bir şekilde hesaplaman gerekiyor. 

8- İşten aklına esince ayrılamıyorsun ilk iş deneyimimde zorlanıp işten ayrılmayı düşünmeye başladığımda ödemelerimi taksitli borçlara bölerek, uzun vadeye yayıp kendimi çalışmaya ikna etmiştim. Şu anki mantığımla elimde gelecek tüm borçlarımı kapatacak ve gelecek 12 ayımı garantiye alacak birikim ve gelirim olmadan iş değişikliğini düşünmem. Genelde bunun süresi üç ay olsa da mevcut ekonomik şartlar ve ödeme planlarımı düşündüğümde yıllık planlar üç aylık plan gibi sayılabilir. Böylece stresten uzak rahat kafa ile kendisi de ayrı bir iş olan, iş arama sürecini en sağlıklı biçimde değerlendirebiliriz. 

                                                             Yazının Sözü Uygulaması :  

Bazen yeni eskiyi aratır fakat, yeni bir başlangıç eskiye takılmaktan daha evladır.