Kötü geçen bir iş görüşmesinden edinilecek dersler…

Hepimizin başına gelmediyse gelecektir her fani ölümü tadacak olduğu gibi, girmek istediği işe başvuruda bulunmasına rağmen işveren tarafından red edilmesi kadar sıradanlaşan bir durum yoktur. Temel hissiyat, kendini kötü hissetmek akabinde kendini istediğin gibi anlatamamak olsa da bunu yaşayan senden başka kişilerinde olduğunu unutmaman gerekiyor. Yediğin yumruklardan sonra ayağa kalıp hareket edip nerede iyileştirme yapman gerektiğini tasarlayarak yola devam etmen gerekiyor.  

Olumsuz olarak nitelendirdiğin iş görüşmesinde eksikliklerin ve hatalarının keşfettiğin bilimsel bir deney gibi düşünebilirsin.  Her defasında dediğim gibi evinizde elektrik kesildiğinde salonun Lambası söndüğünde, mutfaktaki lamba hala yanmaya devam etmiyorsa bu da sadece sizin başınıza gelmiyordur.  Yaşanan her aksilik olayları farklı düşünebilmek için birer fırsattır. Bahçenize çiçek ekerken ellerinize toprak değmeden bunu yapamazsınız. Toprağı ekmeden biçemezsiniz. İşte bu aksilikler ve eksiklikler olmadan hataların farkına varamazsınız ve başarılı olmak için tecrübe edinemezsiniz.  

Nerede hata yaptık ? Neyi eksik söyledik ? Yoksa hata ayrılık cümlesi gibi sizde değil ondamıydı ?  

Her şey mahvolduğunda bile sebebi sen olmayabilirsin. Sen olsan da üzülme dünyadaki tek iş bu görüştüğün değildi, üstelik ömür boyu birden fazla defa başvurma hakkın olduğunu unutmamalısın.  Hata kimde olursa olsun iş o sürece gelirken senin tavrın ve adımlarında neler yaptığını detaylı bir şekilde çok iyi analiz etmelisin.  

Özgeçmişini tekrar gözden geçirmelisin.  

Her özgeçmiş kendine göre hatalar barındırır. Çünkü ; iş tercihleri işyerinin çalışma alanları kişinin kariyer hedefi zamanla değişiklik gösterir haliyle özgeçmişte de ciddi değişiklikler söz konusu olabilir. Hele birde başka bir sektöre geçiş yapacaksan sektörel çalışan veya benzer bir sektördeki bir tanıdığınla fikir telakisi yapmalısın. 

Kendinle yüzleş, gerçeklere hazırlıklı ol. 

Acaba diye düşün ?  Mülakata hazırlıklımıydın İşletmeyi yeterince araştırmışmıydın ? Acaba biraz gergin ya da fazla mı heyecanlıydın ? Bunlar insanın kendisine sorması zor sorular bunları kendine sordukça cevaplarını bularak kendine göre yol haritası çizeceksin. Okulda öğretmen yarın sözlü var çalışın dediklerinde yarın çalışırımcılardanmıydın ? Yoksa o an itibariyle çalışanlardan mı ? Tekrarlarını yaptın mı ?  Neler istenebileceğini ve ne şekilde tepki vereceğine karar verdin mi ?  Mesela;  vardiyalı sistemde çalışabilirmisiniz ? Dediklerinde cevabın neydi ? Bu senin işe alınman konusunda belirleyici bir noktadır. 

Her şey kötüye gitse de sen kötüye gitme ! 

Umudunu yitirip moralini bozma, üzerindeki ölü toprağı at ve yeni bir girişim için kendine fırsat ver. Yazarken üniversitedeki bir arkadaşım aklıma geldi. İş arama girişimlerinden istediği sonucu alamayınca, kendisine iş kurmuştu. Şuanda 4. işyerini açıyor. Bazen beklemediğiniz fırsatlar beklemediğiniz sonuçlar doğurur.  

                                            Yazının Sözü Uygulaması :  

Her işi yanlış yoldan ve yanlış biçimde yapmış olsan da unutma ki CEZA’ nın dediği gibi Doğru olan zordur. 

Video da Üniversite sınavına çalışan ve çalışmayan arkadaşlarımız için hazırlanmış bir çalışmayı paylaşıyorum.