Problemli durumu lehinize çevirmenin yolları

Uzakta da olsa o köy de yolda bizim önemli olan uzakları yakınlaştırabilmek, uzun virajlı yollar dalgalı denizler uçurumların kenarları hepimiz için uygun olmasa da bazılarımız kenardan kuytudan geçmek konusun da biraz daha yetenekli olabiliyorlar.  Her zorluğun bir kolaylığı daha doğrusu doğru bakış açısı ile kazançlı çıkabiliyoruz. Zorluklar farklı çözümleri geliştirebilmek için önümüze sunulmuş imkanlardır. Alman filozof Friedrich Nietzsche’ nin çok güzel bir sözü var. Der ki Hacı Nietzsche “ Seni öldürmeyen şey güçlendirir. Kendimce edindiğim tecrübeler de hata yanlış ve hatalarımızda bunun bir bedeli olduğunda canımız yandığı için aynı hatayı tekrar etme ihtimalimizin neredeyse hiç olmadığını görebiliyoruz.  Veya bir işletme de yaşanan bir kriz de anlık olarak sürece müdahale edildiği vakit problemin en kısa sürede çözüldüğünü zararın en aza indirildiği hatta hatadan fayda sağlandığını görebiliriz. Fanta’ nın hikayesi  buna bir örnek olabilir. Merak edenler için bilihare yazarım. Her alanda ve konuda krizler olabilir önemli olan krizden kazançlı çıkarak fırsatı değerlendirmektir. CORONA geldiyse maske ve dezenfektan ihtiyacının zirve yapması kadar doğal bir durum yoktur. 

Önce önünüze çıkan engeli tanıyacak ve onu anlayacaksınız onun yöntemine göre ilerleyeceksiniz. Aklınızdan geçen çözüm önerilerinde ön yargısız ve tarafsız, özverili ve sizin gücünüzün ve de etkinizin dışında gerçekleşen ve değiştiremeyeceğiniz olayları olduğu gibi kabul edin. Bu başka bir deyimle önünüze çıkan setlerin size açılan kapılar olduğudur.  

Krizleri fırsata çevirmenin bilge adımları 

  • Sakin ve öfke, telaş ve de soğukkanlı olmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Ahlamak vah- lamak yerine başkasının ettiği zarar sayesinde edindiği tecrübeyi nasıl değerlendirebileceğinizi hesaplayın. 
Fırsatçı bir arkadaşı görmüş olduk.
  • Daha önce yapılanın “TEKRAR ETMEK” herkesin yapabileceği en basit çözümdür. Düşünce yapınız “ zor başarılır, imkansız zaman alır” şeklinde olmalıdır. Eğer şartlar yapacağınız işe uygun değilse şartları değiştirin. Mesela bahçesinde ağaçların altında  çay içmek isteyen biriyseniz, önce o bahçenin olacağı evi satın almalı ve oraya ağaçlar dikmelisiniz.  
  • Herkes işine geldiği gibi günlük menfaatini haklı haksız ayrıt etmeden sunmaya ve dayatmaya çalışıyor. Bu sanıyorum ingilizler’ den dünyaya yayılan bir gelenek halini aldı.  Kendi eksik ve hatalarından kaynaklanan sorunlarda sizi muhatap ederler. Ülkemizde de genellikle 3. kişinin sorunlarını konuyla alakası olmayan kişi ile paylaşıp onu da sorunun ana paydaşı ilan eder alakasız kişi sürece müdahil olmayınca da düşman ilan edilir. Tüm dünyada böyledir. Bu nedenle başkalarının istemediği bir işi yaparken kurallara ve yasalara uygun kılıflar bulmalısınız. Bizim muhteşem bir atasözümüz var.  

            Der ki ; “minareyi çalan kılıfını hazırlar. Aklıma işyerinde bir iş arkadaşımın mantığı geldi. Başka bir bölgedeki şubemize göndereceğimiz koli’ li ürünleri, hiç ihtiyacımız olmasa da paletlere dizmişti. İlk başta anlam veremedik ve erken düşünüp herhalde düzenli olması için yaptığını zannettik. Aslında durum çok farklıydı. Elimizde ihtiyacımızın  çok üstünde palet vardı ve onlardan kurtulmak için resmi olarak ürünlerin altına yerleştirip çıkışlarını da yaparak paletlerden kurtulmaktı. Çok zekice ve kılıfına uygun bir hamleydi.  

İşte bu olaylara stratejik bakışın pratizmin sürrealizim ile kaynaştığı noktaydı. Gözümüzün önündeki fazlalık olan palet sorunu ile göndermemiz gereken transfer ürünlerin bizden çıkışını beraber yaparak, krize ve probleme çözümü aleyhten leyh’e çevirmeyi başarmış olduk.  

Yazının Sözü Uygulaması :  

Problemler çözümünü, kendisiyle beraber getirir.