Şirketinizi uzaktan hiç ilgilenmeden yönetebilmek !

Çalışma hayatında yeni dönem Pandemi sonrası çevrimiçi mesafelere dönüşse bile, iş dünyasında  deprem olacak endişesiyle de artarak sürerken, 2021 ve 2022 yıllarında çalışma biçimiyle evden çıkamazken 2023’te evlere giremez girsek uyuyamaz uyusak bunun tadını olamaz olduk. 

Üstelik uzmanlarca kötü günler geride kaldı…

Şimdi çok daha kötü günlere hazır olun açıklamaları, mobing ve tüm baskı türevlerinin de iş dünyasının Pandemiyle sıkışarak  globalden yerelleştiği Dünya da küçük şeylerin büyük sonuçlar doğurduğunu anlatabilen, iş disiplini kelimesinin sadece bir kelimeden ibaret olmadığını belki de birilerinin anlamaya çalışabilmesinin yolunu bile açabilir.   

Tüm bunlar olurken, şirketler de başlayan son 15 – 20 yılın favori daha doğrusu popüler bir davranış biçim ıskalası var.

Bunun Ulu Türkçe’mizdeki adı bak Patron yerde çöp var ya… 

Evet…  Bak işte o yerdeki çöpü ben aldım haberin olsun. Yazıcıdan evrak çıkardım boyunu yalnış çıkarmışım. Bende kağıdı keserken yere düştü ve bende o çöpü yerden aldım. ,

Ama diğer çalışma arkadaşlarım yerden çöp almıyor. Çünkü, onlar çöpü çöp kutusuna atıyor.

Terfi benim hakkım… 

Diyebilenindir başarı çünkü, emek vermiş ve o çöpü o yerden almıştır  ! 

Buradaki temel problem, kendi hatasını düzeltmesi gerektiği için düzelttiğinin farkında olmayan, daha da vahimi liyakatsiz yöneticilerin iş başında olup, bak diğerleri yerden çöp almıyor şeklinde durumu algılamasıdır.

Halbu ki o çöp aslında zaten çöp kovasına atılacaktı.  

Burada empati ve “akıl tutulması “ etkisinde liberal muhazafakar bir etki altında kalarak sağ duyu ve vicdan eksikliğinden başlayan, çağımızın başlıca hastalıkları olup, cehalet ile doymayan bir Sauron gözünün şişirilmiş egoyla, perçinlenmiş ve makam mevkii ile süslenmiş şeklidir.  

İşte bu işletmelerin işleyemez işletmeler haline dönüşmesine muhtemel farkında olmadan kendisine yansıtılanı yansıtan yöneticileriyle oluşan doğal mobing süreçlerine özellikle, satış pazarlama faktörünün temel öge olduğu düzende oldukça rastlamaktayız.

Üst yönetim, orta yöneticiye verdiği listeli sıralı otogaz sistemleriyle, ( Pirim veya diğer ödenek çeşitleri) aslarının çalışma şevkini arttırmaya yardımcı olacak toplantılar yapmasına vesile olurken, bir alt kademe yöneticide müşteri olmadan satış yapamayan satış personeline aynı iletişim yolunu kendisi ve diğer üst yöneticinin alacağı iradi kazançlar için, iletişim diline döktüğünde bunun da dış etmenler dolayısıyla uygulanabilir olmadığında, bunun uygulamadaki adı psikolojik bezdiri olarak bilinip mobing olarak söylenir. 

Bununda temel iş ve iç güdüsel sebepleri ahbap çavuş ilişkisi ile üst yönetimlere yapılan atamalar, şirket içi çekirdek alt yapıya önem verilmemesi kurumsallaştığını düşünen büyük işletmelerin kendi personelini kendisinin eğitmeye çalışmasıdır eğitmek değil, yetiştirmek gereklidir. Eğitirsiniz ama öğretemezsiniz. Eğitimde anlatırsınız ama, talim etmeden terbiye edilemez, hata yapmadan hatanın sonucunu görmeden sonucu kestiremez.

Bu sebeplerle, en temel öge şirketlerin işlerinin ehilleri tarafından yönetilmesidir. Ehil demek başka bir şirkette aynı işi es kaza 20 sene boyunca yapmış olan değil, her işini talimat vermek yerine uygulayarak öğreten anlatan çekirdekleştirip sonra devleştiren böylelikle  bahsi geçen kişinin yönetici vasfından çıkıp lider olması ile başlayan süreçle, tatile çıktığında gözü gibi baktığı çalışanlarının onun gözü olarak gözbebekleri şirketlerini etkin ve verimli yönetmesidir. 

Şirket yönetimlerine OKR İnce Ayarı verdiğimiz bu yazımızda, umarım kurumsallaşmaya çalışan ama bin bir acemilikle balık neden gökyüzünde kanatlarını açamıyor diye sızlanan es kaza hala görevinin başında kalabilen yöneticilere bir sosyal mesaj içermektedir.

Bir yanıt yazın