İlk kez ilkokul üçüncü sınıfta gelecekte olduğum yere nasıl geldiğimi hangi zorluklarla dolu kaf dağlarının eteklerinden geçerek geldiğimi unutmamak için ajanda şeklinde günlük tutmaya başlayarak hedeflerimi ortaya çıkarmıştım. Daha sonraları hedef listelerimi güncellerken, bazılarına gerek kalmadığını bazılarını gerçekleştirmenin asli hedeflerimle çeliştiğini fark ederek, listelerimi hedef kartımı tamamladıkça güncellemeye başlıyordum. Benimle aynı doğrultuda ilerleyen bir çok insanın neredeyse 100 kişiden 92 ‘sinin hedeflerine ulaşamadığını hem gözlemlerim hem de okuduğum araştırma yazılarından öğrendim.
Peki neden başarısız oldular ?
Çok basit ;
1) Hedeflerini yazarak gözlerinin önüne koymadılar.
2) Uykuyu ve dinlenmeyi temel ihtiyaçlar menüsünden hiç çıkarmadılar.
3) Konfor alan kelimesinin sınırlarını en kalın çizgilerle çizdiler.
4) Sosyalliği cafeteryalar da gezmek, sinama ve eğlence merkezlerinde sahte yapmacık insanlarla paranın getirdiği adına kültür dedikleri olgu ile dibine kadar yaşadılar.
5) Eğitimlerine ve kariyerlerine yatırım yapmadılar.
6) Bedel ödemeyi sadece sınavlarda yüksek not almak olarak görüp kandan korkan doktor misali, makineden korkan mühendis misali tozpembe hayaller ile sadece diploma için üniversite okudular.
7) İyi bir iş imkanının A4 büyüklüğündeki bir kağıt parçası veya rulo olarak sunulan diploma adlı teoriyi asla uygulamaya dökemeyen bir zihniyetinin ürününe, başka bir değişle sermayeyi kediye yüklediler.
8) Şimdi yerine, yaparız, akşam, yarın, haftaya kelimeleriyle plan yaptılar.
9) Manevra, Strateji, Taktik, kelimelerinden bir haber Çok çalışmayı tercih edip akıllı çalışmaktan uzak durdular.
10) Yapamadıkları noktada vazgeçtiler hiç bakış açısını değiştirmeyi düşünmediler.
Bunlar gibi yüzlerce madde yazılabilir, fakat bu kadar uzun bahane yazabilecek kadar bol vaktim yok. Olsaydı sizlerden gelen binlerce bahaneyi ciltlere çok rahat ve ah bu bende var demenizi izleyerek listelerdim.
Peki başarabilenler nasıl yapıyorlar ?
Kötülükte iyilikte başarı da başarısızlıkta aslında bir alışkanlıktan geçiyor. Bir kereden bir şey olmaz dedikçe bir kereden binlerce kere başarı veya başarısızlık ortaya çıkıyor. Deniyoruz en azından istediğimize ulaşamamış olsak bile, Edison dayımın dediği gibi, “Başarısız olmadım. İşe yaramayacak 10.000 yöntem buldum.” Demeyi bilmemiz gerekir. Ampulü icat ederken yardımcısının başında saç tellerini teker teker yolduğu esnada söylediği bir söz olduğu söylenir. Bulmasaydın daha aydınlık olabilirdik. Mum neyimize yetmiyordu. Garibimin kafasında saç cebinde kuruş bırakmadın. Körolası Edison dayı…
- Hedefine ulaşanlar niçin bu yola çıktığını, bu yolda neleri kaybedeceğini, ne bedelleri hangi sırayla kaybedeceğini nelere ihtiyaç duyduğunu hedef yolunda neleri yazacağını ve varacağı noktaya giderken hangi yollardan geçeceğini kısacası yaptığı için sonunu düşünüp kahramanlık peşinde koşmazlar.
- Çok çalışmaz akıllı çalışırlar. Her şey açık anlaşılır ve net bir yol haritası ile başlar.
- Kişide potansiyel varsa, üretkenliğine de inanıyorsa danışmanlar ve akıl hocası mantığında mentorluk desteği ile üzerindeki stratejik yükü dengeli bir biçimde ihtisaslara göre dağıtır.
- Zorlayıcı iteleyici hedefler belirleyip onlara uymak zorunda kalmak. Eğitimlerde gençlere hep örneklerim ilk aile şirketi dışı iş deneyimimde, işten kaçmamak için param olduğu halde taksitli borç yapar ödeyebilmek içinde gerekirse ek taksitler veya yeni borçlar ile kendimi mecbur bırakırdım. Çünkü bana benden başka destek olacak sahip çıkacak kimsem yoktu.
- Hangi işi hangi süreyle ne zamana kadar ne şekilde ve hangi aksilikleri hesap ederek bilançosunu çıkarıp, kaytarabileceğimiz süre planını en iyi şekilde ortaya çıkarabileceğimizi görebileceğiz. Buradaki asıl soru, söz konusu işi yapmaktan neden kaçındığımızı anlayabilmek sorunun çocukluğuna inebilmektir.
Başarısız olmaktan korkuyorsak ve bunun için erteliyorsak ;
- Öncelikleri sıralanmış bir iş listesi hazırlayın. Söz konusu işi örneğin tamamlayabileceğiniz süre 3 gün ise siz teslim tarihinden 10 gün öncesini son teslim olarak yazarak gözünüzün önündeki not kağıdı olarak listeleyin.
- Görevinizin tehlike olduğunu unutmadan, göreve odaklanın. Ne kadar az dağılım o kadar iyi stratejik analiz ve operasyonel güçtür. Tüm departmanlara görev taksimini yaptığınız sürece siz görevinizi layıkıyla yapmış olacaksınız.
- Psikolojinin sarsılmaz gücüne inanın şarkılar türküler sizi geçmişe gelecek hedeflerinize yaşadığınız iyi kötü anılara hedef ve vizyonlarınıza hatırlatarak işleyerek götüren birer hedef tahtasıdır.
Yazının Sözü Uygulaması :
Başarmakta başarısız olmakta birer tercih meselesidir, Önemli olan bu tercihi hangi koşullarda yaptığınız ve size göre doğru olan şıkkı işaretlemenizdir.